zaterdag 2 september 2017

Wedstrijd #22 2017 – Veldhoven 10 miles 2017Datum
Afstand
Tijd
Tempo
Hoogte
Temperatuur
Positie
26.08.17
16.09 km
00:57:51
3'36"/km
17 m
+24.6 °C
10 / 409De ene week is de andere niet. Dat wordt helaas het relaas van deze wedstrijd. Vorige week verpulverde ik nog mijn PR op de 10 km in Apeldoorn en ook deze week was ik gebrand op een goed resultaat alvorens de twee meest intensieve trainingsweken van de marathonvoorbereiding op het programma staan. Ik had tevergeefs gezocht naar een vlakke, snelle halve marathon en moest uiteindelijk genoegen nemen met een officiële 10 Miles wedstrijd in Nederland op aanraden van een collega atletiektrainer op het werk. De wedstrijd vindt plaats in Veldhoven, een gehucht vlakbij Eindhoven en dus toch op een uur en 15 minuten rijden van bij ons thuis. Initieel had ik eraan gedacht om een overnachting te boeken, maar uiteindelijk toch maar besloten om gewoon heen en terug te rijden vergezeld door supporter en verzorger Hubert!

Het vooropgestelde doel in de planning was 56 minuten hetgeen betekent dat ik tegen een gemiddeld tempo van 3'30"/km zou moeten lopen. Wetende dat ik vorige week tegen 3'24" gemiddeld liep, zou je verwachten dat dit een moeilijke maar haalbare opdracht zou moeten zijn.

De heenrit ging net iets hectischer dan verwacht daar ik last-minute op de site van Veldhoven las dat je ten laatste om 17:00 je startnummer moest komen halen en op het moment dat ik het las; was het ongeveer 15:50, dus dat haal ik nooit meer... in de wagen toch wel wat stress, want het zou wel heel zonde zijn om zo ver te rijden en uiteindelijk niet te mogen meelopen :-) Gelukkig kwamen we niet al te veel problemen tegen onderweg en uiteindelijk bereiken we de parking voor het sportcomplex omstreeks 17:05. Hier merken we ook direct dat dit qua organisatie en voorbereiding nog een stapje hoger is dan vorige week in Apeldoorn. Het hele sportpark is omgebouwd tot een heus loopfestijn en langs alle kanten zijn mensen reeds volop in de weer om de straten te gaan afzetten.

Na een vlotte inschrijving; vertrek ik voor een opwarming en verkenning. Ik merk al direct 2 zaken op: 1/het is warm... TE warm om goed te zijn...de wedstrijd gaat starten bij een goeie 27 graden en dat is uiteraard alles behalve optimaal. Vorige week was het zeker een 5tal graden frisser bij de start en dat is toch significant. 2/het gevoel is niet geweldig... 's morgens bij het loslopen samen met de vrouw merkte ik al dat ik me niet zo fris voelde... de dochter zat al 2 dagen met een verkoudheid en ik voel ook al een hele dag wat pijn in de keel.
Achteraf gezien had ik op dat moment misschien moeten durven concluderen dat 56 minuten een beetje te hoog gegrepen zou zijn; maar de euro was nog niet gevallen en ik zou deze voortekenen dan ook onwijslijk doodleuk negeren.


De start vindt plaats op de atletiekpiste onder een grote startboog met een speaker die de menigte toespreekt: heel amusant! Ik slaag erin om een plekje vooraan te bemachtigen en lijk er helemaal klaar voor. De wedstrijd wordt gelopen in 2 rondjes van 8 km waarbij we halfweg nog eens rondom de piste lopen en aankomen op de piste zelf. 


In tegenstelling tot in Apeldoorn is de start vandaag wel heel snel. Onmiddellijk snellen er 2 lopers weg tegen een tempo om u tegen te zeggen en eigenlijk versnippert heel het pak al op 1 kilometer. Ik probeer niet TE fel te doen, maar wordt uiteraard toch wat meegezogen in deze snelle start. Bij het doorkomen op het 1km punt piept de Garmin op 3'13".... veel te snel dus. Na deze zeer snelle opener hebben nog wel enkelen begrepen dat dit wat van het goeie te veel is en kom ik terecht in een groepje van 4 lopers... Ik moet wel eens dringend iets bijleren... heel de eerste ronde trek ik vervolgens de kop van dat groepje ondanks het feit dat het gevoel zeker niet top is. Binnen enkele weken in de marathon moet ik ook eens durven om het kopwerk aan iemand anders over te laten. Het parcours loopt voor een stukje door een bos over een geasfalteerd fietspad. Ondanks alles loop ik het eerste rondje wel volledig uit op exact 3'30"/km. 


Bij het doorkomen op het keerpunt aan de grote baan merk ik echter aan alles dat dit nog een volledige extra ronde volhouden onmogelijk zal zijn. Dit rondje heeft me immers veel meer moeite gekost dan dat het zou mogen.

Bij het ingaan van de 2e ronde en dus kilometer 9, kan ik niet anders dan het tempo wat te laten zakken. Al gauw word ik voorbijgesneld door 2 van het groepje waar ik heel de ronde lang al het werk mocht opknappen. Aanklampen is geen optie... afzien des te meer. Mijn tempo zakt de volgende 4 kilometer weg naar een 3'45-50"/km. Op zulke momenten denk je toch wel een paar keer: "zou ik niet gewoon het tempo laten zakken en de laatste ronde in duurlooptempo afwerken?", maar het trainingsbeest vanbinnen zegt dan onmiddellijk: "Gek?! Ben je daar zo ver voor gekomen! AFZIEN VERDOMME!" Op kilometer 10 kom ik door op 35'19"... ik heb dus best wat terrein verloren op mijn vorige tussentijd 3'32" gemiddeld. Ondertussen ben ik voorbijgelopen door een andere Belgische loper van AC Lyra.

Ondanks alles vind ik wel terug een beetje een tempo dat te onderhouden valt en ik slaag er rond kilometer 12 zelfs in om deze loper van Lyra bij te benen en direct te lossen. Een beter moment? ik weet het niet, want zo voelde het in wedstrijd zeker niet aan. Feit is wel dat het tempo zonder dat ik het wist toch terug een beetje omhoog was gegaan, want kilometer 13 (hetgeen ook de eerste kilometer na de 180° bocht richting de finish is) werk ik het tempo terug omhoog tot 3'35" en ik haal zowaar zelfs een voorligger bij. Deze terugweg is trouwens niet in een bos maar over een fietsweg en pal in de zon. Bovendien is de terugweg veel meer op-en neergaand dus zeker niet makkelijker te lopen dan de heenweg.


Met de finish mentaal in zicht, probeer ik het tempo erin te houden en bij het ingaan van de laatste 2 kilometer drijft de bijgebeende loper het tempo toch weer een beetje omhoog en ik moet helaas toch lossen. Als je helemaal stuk zit is dat 180° keerpunt een zware dobber: 500m richting de rotonde om volledig te draaien 500m terug te lopen; wetende dat je dat stuk ook kunt kortsluiten door even onder het rood-wit lint te kruipen hehe... 


Tanden bijten...pompen...afzien en nog even er alles uitpersen op het laatste stukje piste leidt me tot een tijd van 57'52". Zeker geen slechte tijd maar wel bijna 2 minuten boven het doel. Licht ontgoocheld moet ik me even met beide armen omhoog in het gras neerploffen. Dit heeft veel moeite gekost.

Nu een week later; durf ik er toch niet te veel conclusies aan vasthangen; want de dag erna was naast keelpijn ook een snotvalling en wat hoofdpijn erbij gekomen en ik had ook een zwaardere trainingsweek achter de rug als de week ervoor met woensdag nog 30+ kilometer. Dit alles samen met het warme weer, kan wel verklaren waarom het gewoon een stukje minder goed ging als de week van te voren.

Toch nog vermelden dat dit een uitstekend georganiseerde wedstrijd was met leuke ambiance en mooi prijzengeld want voor een 10plek algemeen en 5e senior had ik toch nog recht op 25 euro wat best goed is voor een loopwedstrijd. Deze wedstrijd is een leuke om in het achterhoofd te houden voor volgend jaar en misschien ook om revanche te nemen op mijn gemiste 56 minuten ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten